KAREKOD'un Teknik Özellikleri

Karekod KAREKOD sembolleri, bir peri metre vizör yapısı içersinde düzenlenen kare modüllerden meydana gelmişlerdir. Tüm ASCII karakter setinden (açılımlarla birlikte) 3,116 karaktere kadar kodlama yapabilir. Sembol, düzenli bir sıra içersinde hazırlanmış kare modüller içeren veri bölgelerinden meydana gelir. Büyük semboller, çeşitli bölgeleri içerir.

Her veri bölgesi, bir vizör yapısıyla sınırlandırılır ve bu, sesiz bir bölge sınırıyla (marjin), dört tarafından çepeçevre kuşatılır.

Sembollerin, çift sayıdan oluşan dizileri ve sütunları vardır. Sembollerin çoğu, 10x10'dan 16x48'e kadar büyüklükleri olan karelerdir. Yine de, bazı semboller, 8x18'den 16x48'e kadar büyüklükleri olan dikdörtgenlerdir. Tüm semboller, üst sağ köşede bulunan ışıklı modülle tanınır. (Binari sıfır)

ECC200, Veri Matrisinin en yeni versiyonudur ve hata denetimi ve düzeltme algoritmasına (Reed-Solomon gibi) ilişkin ileri düzey kodlamayı destekler. Bu algoritma, % 60 oranına dek hasarlı olan bar kodların tanınmasına imkan sağlar.

Genelde 2KB a kadar bilgi saklalayan bu teknolojide bilgi saklama boyutunu kullanılan semboller ve karekod hücre sayısı belirler. Hata düzeltme kodları sayesinde barkod üzerinde deformasyon oluşsa dahi barkod okunabilir. Standart DataMatrix - Karekod barkod 2335 alfanumerik karakter saklayabilir.

Karekod Barkod
Yukarıda yazılan tüm barkodların içeriği aynıdır. Eğer bir barkod cihazı ile okutulacak olursa içeriğinden :

01 - Global Trade Item Number (GTIN): 12345678910234
02 - GTIN of trade items contained in a logistic unit
00000000000000
17 - Maximum Durability Date (YYMMDD):090527
10 - Batch or Lot number : www
21 - Serial Number : gyazilim.com

elde edilir. Peki o zaman neden farklı boyut ve sayılarda olabiliyor. Yukarıdaki örnek için 63 karakterlik bir yere ihtiyacınız var.( Bakınız : Karekod içerisinde ne kadar bilgi saklayabilirim? )

Bu kriteri 26x26 matrix içerisinde tek bir karede gösterebilirken 32x32 matrix içerisinde de aynı bilgiyi gösterebilirim. Bu sayede yırtılma ve bozulmalara karşı çok daha korumalı oluruz. Buradaki fark daha çok hata düzeltme kodu koymamızdan kaynaklanmaktadır.

Karekodun ( Datamatrix Barkod ) en önemli avantajı saklayabildiği veri miktarıdır.

İlaç Takip sisteminde bazı verilerin barkoda yazılması zorunludur. ( GTIN, Son Kullanma Tarihi, SeriNo, PartiNo ) .Bu veriler haricindeki extra veriler istenirse barkod içerisine koyulabilir. 144x144 boyutundaki bir karekod için 2335 karakter ( alfnumerik ) yerimiz vardır.